Ambassade, Consulaat-Generaal en Consulaten, Australië

Nederlands Consulaat in Melbourne

Dhr. R.E.A. (Richard) Mendelsohn  Honorair Consul

Openingstijden

Openingstijden

In een consulaire noodsituatie kan een honorair consul u onder bepaalde voorwaarden terzijde staan. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij een verloren of gestolen paspoort of bij een ernstig ongeval, ziekenhuisopnames, overlijden, vermissingen, rampen en andere calamiteiten.

Honoraire consuls zijn in Australië te bereiken via het nummer 02 93876644 / +61293876644. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Verloren of gestolen paspoort:

Als u uw paspoort bent verloren of als deze is gestolen kunt u een ‘laissez- passer’ aanvragen via het nummer: 02 93876644 / +61293876644.

Uw verzoek om een ‘laissez-passer’ wordt daar direct in behandeling genomen. De honorair consul zal contact met u opnemen en indien u voor dit nood-reisdocument in aanmerking komt, u het laissez-passer overhandigen. De afgifte van een ‘laissez-passer’ duurt 1 à 2 dagen.  U wordt aangeraden om bij uw luchtvaartmaatschappij te informeren of u aan boord mag met een Nederlandse laissez-passer.

Ook is het mogelijk om een nieuw paspoort aan te vragen. U kunt dat doen bij het consulaat-generaal in Sydney via een spoedprocedure. Dit duurt wel langer: 8 tot 10 dagen en u moet de aanvraag in persoon doen. U krijgt dan wel een nieuw paspoort dat, voor volwassenen, opnieuw 10 jaar geldig is.

Consulaire noodsituatie:

De honorair consul kan tevens worden ingezet bij consulaire maatschappelijke noodsituaties. Dit wordt van geval tot geval bekeken in overleg met het consulaat-generaal in Sydney. De honorair consul is bereikbaar onder voornoemd telefoonnummer: 02 93876644 / +61293876644

Overige burgerzaken:

Daar waar de honorair consuls op consulair gebied alleen nog ‘laissez-passers’ verstrekken, kunt u vanaf 1 mei 2017 voor de meeste burgerzaken terecht bij de ambassade in Canberra of het consulaat-generaal in Sydney.  Maar vaak biedt een ‘justice of the peace’ of ‘notary public’ bij u in de buurt ook de gevraagde service.

Openingstijden consulaire afdeling

Te uwer informatie dient onderstaand overzicht:

 • Nederlands paspoort → consulaat-generaal Sydney;

 • Visa → consulaat-generaal Sydney;

 • Verklaring van Nederlandse nationaliteit → aanvragen per post bij consulaat-generaal Sydney;

 • Verklaring van woonplaats → aanvragen per post bij consulaat-generaal Sydney;

 • Bewijs van in leven zijn → ambassade Canberra/ consulaat-generaal Sydney, justice of the peace of notary public;

 • Verklaring van burgerlijke status → aanvragen per post consulaat-generaal Sydney;

 • Kopie conform → ambassade Canberra / consulaat-generaal Sydney, justice of the peace of notary public;

 • Legalisatie handtekening → ambassade Canberra / consulaat-generaal Sydney, justice of the peace of notary public;

 • Optieverklaring → consulaat-generaal Sydney

 • Verklaring bezit Nederlanderschap → aanvragen per post bij consulaat-generaal Sydney

 • Nederlandse Identiteitskaart → aanvragen bij consulaat-generaal Sydney

Hebt u nog vragen, neem dan gerust contact op met de helpdesk voor Nederlandse paspoorten en andere consulaire zaken, via het contactformulier. Wij doen ons best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.