Ambassade, Consulaat-Generaal en Consulaten, Australië

Zonder visum naar Nederland of het Schengengebied

Als u geen Schengenvisum nodig heeft, mag u Nederland of het Schengengebied betreden en er maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen verblijven. U moet dan wel aan aan een aantal voorwaarden voldoen.

Of u een Schengenvisum nodig heeft, is afhankelijk van uw nationaliteit. Ook als u geen visum nodig heeft, moet u nog steeds aan de volgende voorwaarden voldoen om Nederland of het Schengengebied binnen te komen:

  • U moet in het bezit zijn van een paspoort of reisdocument dat in de afgelopen 10 jaar is afgegeven.
  • Het paspoort of reisdocument moet geldig zijn voor uw voorgenomen verblijf en nog ten minste 3 maanden na de datum van uw vertrek.
  • U moet aantonen dat u uw gehele verblijf in het Schengengebied kan betalen. In Nederland geldt hiervoor een minimum van €34 per persoon per dag.
  • U moet bij de douanecontrole het doel van uw verblijf kunnen aantonen en in het bezit zijn van een ticket voor de terugvlucht of een doorgaande vlucht.
  • U vormt geen gevaar voor de openbare orde, nationale veiligheid of de internationale betrekkingen.

Neem voorafgaand aan uw reis maatregelen voor noodgevallen, zoals onverwachte ziekte of ziekenhuisopname en sluit een reisverzekering met dekking voor ziektekosten af. De gezondheidszorg is niet gratis in Nederland. Rekeningen voor ziekenhuisopname of artsenbezoek moet u voor uw vertrek. Draag daarom een bewijs bij u dat u verzekerd bent voor ziektekosten in het buitenland.

Wilt u tijdens uw verblijf Nederland werken, ook al is dat minder dan 90 dagen? Dan heeft u mogelijk een wettelijk verplichte werkvergunning nodig. Vraag uw werkgever of gastheer in Nederland navraag te doen bij de Nederlandse autoriteiten.